Ask the Optician

ASK NOW

Vad är Astigmatism och har jag det?

När livet blir suddigt, justera din syn. Har du funderat på varför din syn är suddig eller förvrängd? Får du också ansträngda ögon eller huvudvärk på grund av synen? Dessa kan vara tidiga tecken på astigmatism. Om du läser vidare kommer vi att avslöja vad astigmatism är och vad de främsta orsakerna är.

Det är inte alltid så uppenbart att du kan lida av astigmatism, det kan bara vara väldigt lindrigt, men här i den här artikeln hittar du användbara tips om hur du själv kan ta reda på det och de bästa sätten att korrigera din suddiga syn.

Vad är Astigmatism och hur påverkar Astigmatism synen? 

Om din lins och hornhinna inte är lika böjda när ljus kommer in i ögat kommer den inte att brytas ordentligt, experter kommer att hänvisa till detta som ett brytningsfel. Astigmatism är ett vanligt brytningsfel, som liknar långsynthet och närsynthet, som lätt kan korrigeras. Det är inte ett hälsoproblem, så oroa dig inte.

Astigmatism är ett ögontillstånd där hornhinnan inte är perfekt rund, så den kan inte fokusera ljuset jämnt på näthinnan som ligger bak i ögat. Normala hornhinnor är formade som en tennisboll, men om du har astigmatism har du en hornhinna som är mer formade som en rugbyboll.

Näthinnan omvandlar ljuset vi ser till meddelanden som skickas via synnerven till hjärnan. Men om du lider av astigmatism kommer din syn att bli något suddig eller förvrängd på alla avstånd på grund av brytningsfelet.

Omfattningen av astigmatism kommer att påverka graden av suddighet i din syn, vissa kan vara allvarligare än andra. Andra symtom, vid sidan av suddig och förvrängd syn, kan också inkludera huvudvärk, ansträngda ögon och svårigheter att se på natten.

Om du som vuxen börjar uppleva suddig syn bör du göra ett syntest för att kontrollera om det finns astigmatism eller andra synnedsättningar. Det rekommenderas dock att du gör en regelbunden ögonkontroll minst vartannat år, eller oftare om du lider av ett befintligt ögonproblem.

För barn är regelbundna ögontester bäst för att upptäcka eventuella tidiga tecken på astigmatism eftersom vissa yngre barn kanske inte är medvetna om synfelet från början.

Vad orsakar Astigmatism?

Den främsta orsaken till astigmatism är oregelbundenhet i linsen eller ögonkrökningen. I vissa fall föds människor med astigmatism, men varför har varit ett mysterium även för experterna. Det kan också bero på genetik, som kan finnas vid födseln, men utvecklas först efter tiden. Andra orsaker till astigmatism kan induceras efter ögonoperationer, en skada eller orsakas av en ögonsjukdom.

Vanligtvis kan astigmatism utvecklas tillsammans med andra synnedsättningar som långsynthet och närsynthet. Det finns också ett sällsynt tillstånd som kallas Keratokonus när din hornhinna tenderar att ha en konform snarare än en kupolform. Detta tillstånd kan också orsaka astigmatism och experter tror att många kan få detta vid födseln, men återigen är de inte säkra på hur de ska förklara detta fenomen.

En aspekt som har identifierats är att spädbarn som föds för tidigt är mer benägna att utveckla astigmatism jämfört med de som föds närmare sitt förväntade födelsedatum.

Astigmatism tillstånd utvecklas vanligtvis tidigt i livet, så barn bör ha ett astigmatism test tidigt för att upptäcka om det finns några symtom.

Vissa demografier är mer benägna att uppleva astigmatism symtom. Till exempel rankas den asiatiska och latinamerikanska befolkningen bland de mest drabbade.

Olika typer av Astigmatism

Det finns två huvudtyper av astigmatism:

– Hornhinna Astigmatism. Detta är det vanligaste och orsakas av en missformad hornhinna.

– Lentikulär astigmatism. Liknar den förra men påverkar linsen istället. Vissa människor kan ha en välformad hornhinna men har ändå linsformad astigmatism.

Men baserat på de olika brytningsfelen finns det andra typer av astigmatism:

1. Närsynt astigmatism: Närsynthet i kombination med astigmatism inträffar när båda kurvorna är fixerade framför näthinnan.

2. Hyperopic Astigmatism: Långsynthet och astigmatism i ögat där båda kurvorna är fixerade bakom näthinnan.

3. Blandad astigmatism: Detta händer när kurvorna är både nära och framsynta.

Astigmatism kan också identifieras som regelbunden eller oregelbunden. Vanlig astigmatism är när kurvorna är 90 grader, alltså vinkelräta. Oregelbunden astigmatism har istället inte kurvorna vid 90 grader, ett exempel på detta kan vara Keratokonus.

Kan jag göra ett Astigmatism test?

Ett sätt att kontrollera astigmatism är att besöka din lokala optiker för ett syntest. Optikern kan identifiera om du har astigmatism eller inte och vilken typ av korrigering du kan behöva.

Det finns 3 typer av tester som en ögonläkare kan utföra för att kontrollera astigmatism:

1. Refraktion: När du under ett ögontest tittar på ett ögondiagram som hjälper till att avgöra om du har brytningsfel, som astigmatism. Det här testet hjälper dig att se hur dina ögon kan böja ljus.

2. Keratometri: Detta kommer att hjälpa till att mäta hornhinnans krökning och se hur mycket astigmatism du har. Ett användbart test om du vill använda kontaktlinser.

3. Hornhinnan topografi: Detta kan ge dig en detaljerad karta och mätning av hornhinnan och kan hjälpa till att upptäcka oregelbunden astigmatism.

Du kan också göra ett självtest online och se efter tecken på astigmatism.

Det finns 2 enkla sätt att göra detta. Dessa är grundläggande astigmatism tester som kan göras från bekvämligheten av ditt eget hem. De kan hjälpa dig att sedan avgöra om du behöver konsultera en ögonspecialist för att få en mer detaljerad utvärdering av dina synbehov. Om du redan använder glasögon eller kontaktlinser kan du ta dessa tester medan du bär antingen.

1. Placera dig själv 1-3 meter bort från skärmen

2. Börja med att sluta ena ögat och titta noga på linjerna

3. Upprepa detta med båda ögonen

Om linjerna verkar ha samma färg och tjocklek kanske du inte har astigmatism. Men om det finns skillnader är din syn troligen suddig och du kan ha astigmatism. Du bör konsultera din ögonspecialist så snart som möjligt.

1. Placera dig 1-3 meter bort från skärmen.

2. Börja med att sluta ena ögat och titta noga på linjerna.

3. Upprepa detta med båda ögonen.

Om linjerna ser lika mörka ut kanske du inte har astigmatism. Men om en eller flera linjer verkar mörkare än resten kan du ha astigmatism. Du bör konsultera din ögonspecialist så snart som möjligt.

Hur korrigeras Astigmatism?

För nästan alla typer av astigmatism kan glasögon och kontaktlinser hjälpa dig att korrigera din suddiga eller förvrängda syn. I fallet där din astigmatism är väldigt mild, kanske du faktiskt inte behöver några glasögon eller kontaktlinser alls.

Det finns också kirurgi för att korrigera astigmatism som kallas refraktiv kirurgi. Denna typ av operation hjälper till att omforma din hornhinna och är permanent. Andra vanliga operationer är:

– LASIK. Ögonlaserkirurgi kan också användas för att korrigera närsynthet eller översynthet

– PRK. Fotorefraktiv keratektomi är en annan ögonlaser korrigering

– RK. Radiell keratotomi är en procedur som också hjälper till att korrigera närsynthet

I vilket fall som helst bör du konsultera en optiker och ögonläkare innan du fattar några beslut om vilken typ av korrigering du kan behöva för astigmatism.

Glasögon och kontaktlinser för Astigmatism

Glasögon

Som du kanske vet finns det olika typer av glasmaterial som kan användas för att korrigera synnedsättningar. Några av de mest använda materialen för glas är:

  • – Polykarbonat
  • – Högt index
  • – Trivex
  • – Plast (standard)

Typen av glasmaterial kommer att bero på svårighetsgraden av astigmatism och vanligtvis ju högre den är, desto tunnare bör dina glas vara, som hög-index-glas. Högt-index är dyrare men är lätta och ger hög visuell klarhet.

Om du har mild astigmatism och ditt recept är lägre än 1,00 kan glas i plast vara ett bra val och är dessutom mer prisvärda än andra material. För måttlig eller svårare astigmatism kan du överväga att investera lite mer pengar i polykarbonat, Trivex eller till och med hög-index-glas.

Glasbeläggningar är också viktiga att tänka på när du köper ett par glasögon för astigmatism. Du vill vara säker på att du har det bästa skyddet för både dina ögon och glasögon. Antireflekterande beläggningar är utmärkta för att eliminera bländning och distraktioner orsakade av reflektioner. Anti-repbeläggningar hjälper till att förhindra skador på glaset och hjälper till att hålla dem så nya som möjligt.

Sportar du och oroar dig för att din astigmatism ska orsaka suddig syn? Även om du är en aktiv person finns det rätt receptbelagda sportglasögon som kan hjälpa till att korrigera astigmatism. Vanligtvis kommer ditt recept också att ange värdena för din astigmatism så allt du behöver göra är att välja rätt par sportglasögon. Wraparound-bågar är till exempel en bra passform om du gillar sport och vill ha fullt ögonskydd och synlighet, dessa bågar kan kombineras med många olika typer av glas också.

Kontaktlinser

Det finns olika användningsområden för kontaktlinser, oavsett om du använder dem ibland, dagligen eller månadsvis. De typer av kontaktlinser du kan använda för att korrigera astigmatism är:

– Mjuka kontaktlinser som kan användas om du har mild astigmatism. Känt för det mjuka och flexibla materialet som kan delas in i dagliga engångsartiklar, veckovisa/månatliga engångsartiklar och utökat slitage. För den här typen skulle du få toriska kontakter för att korrigera din astigmatism.

– Hårda kontaktlinser kan också användas för att korrigera astigmatism. Den typ av hårda kontaktlinser som används kallas RGP (rigid gas permeable) och är initialt inte lika bekväma som mjuka kontaktlinser. Många tycker att husläkarens kontaktlinser möjliggör en klarare syn och är bra för att korrigera oregelbunden astigmatism som Keratokonus.

– Det finns även hybrid kontaktlinser du kan använda för astigmatism som har ett hårt centrum (RGP) och mjukare kanter. Jämfört med RGP-kontaktlinser är hybrida lite tydligare men också lite dyrare och oftast skräddarsydda för dig.

Sammanfattning

Ah, dessa ögon! Vad vi gör för att ta extra hand om dem inkluderar att hitta den bästa korrigeringen för brytningsfel och den där suddiga synen.

Så, vad är astigmatism? I grund och botten ser dina ögon mer ut som ett ägg snarare än en rund boll. Denna ovala form är det som orsakar suddig och förvrängd syn. Om du börjar uppleva suddig eller förvrängd syn, tillsammans med ansträngda ögon och huvudvärk, kan det vara ett tidigt tecken på astigmatism.

Även om astigmatism inte är ett allvarligt hälsoproblem, bör du konsultera en optiker eller göra ett självtest för att snabbt identifiera det. Det finns tyvärr inget sätt att förhindra astigmatism men det finns olika sätt att hjälpa till att korrigera det.

Hos SmartBuyGlasses kan du vara säker på att du hittar den bästa korrigeringen för din astigmatism med ett par receptbelagda glasögon eller kontaktlinser. Om du är intresserad av att lära dig mer om astigmatism, ta en titt på vårt optiska center.

Låt oss göra livet mindre suddigt, tryck på dela och sprid ordet med oss på Twitter och Facebook!

Ask the Optician

ASK NOW

Vad är Astigmatism och har jag det?

När livet blir suddigt, justera din syn. Har du funderat på varför din syn är suddig eller förvrängd? Får du också ansträngda ögon eller huvudvärk på grund av synen? Dessa kan vara tidiga tecken på astigmatism. Om du läser vidare kommer vi att avslöja vad astigmatism är och vad de främsta orsakerna är.

Det är inte alltid så uppenbart att du kan lida av astigmatism, det kan bara vara väldigt lindrigt, men här i den här artikeln hittar du användbara tips om hur du själv kan ta reda på det och de bästa sätten att korrigera din suddiga syn.

Vad är Astigmatism och hur påverkar Astigmatism synen? 

Om din lins och hornhinna inte är lika böjda när ljus kommer in i ögat kommer den inte att brytas ordentligt, experter kommer att hänvisa till detta som ett brytningsfel. Astigmatism är ett vanligt brytningsfel, som liknar långsynthet och närsynthet, som lätt kan korrigeras. Det är inte ett hälsoproblem, så oroa dig inte.

Astigmatism är ett ögontillstånd där hornhinnan inte är perfekt rund, så den kan inte fokusera ljuset jämnt på näthinnan som ligger bak i ögat. Normala hornhinnor är formade som en tennisboll, men om du har astigmatism har du en hornhinna som är mer formade som en rugbyboll.

Näthinnan omvandlar ljuset vi ser till meddelanden som skickas via synnerven till hjärnan. Men om du lider av astigmatism kommer din syn att bli något suddig eller förvrängd på alla avstånd på grund av brytningsfelet.

Omfattningen av astigmatism kommer att påverka graden av suddighet i din syn, vissa kan vara allvarligare än andra. Andra symtom, vid sidan av suddig och förvrängd syn, kan också inkludera huvudvärk, ansträngda ögon och svårigheter att se på natten.

Om du som vuxen börjar uppleva suddig syn bör du göra ett syntest för att kontrollera om det finns astigmatism eller andra synnedsättningar. Det rekommenderas dock att du gör en regelbunden ögonkontroll minst vartannat år, eller oftare om du lider av ett befintligt ögonproblem.

För barn är regelbundna ögontester bäst för att upptäcka eventuella tidiga tecken på astigmatism eftersom vissa yngre barn kanske inte är medvetna om synfelet från början.

Vad orsakar Astigmatism?

Den främsta orsaken till astigmatism är oregelbundenhet i linsen eller ögonkrökningen. I vissa fall föds människor med astigmatism, men varför har varit ett mysterium även för experterna. Det kan också bero på genetik, som kan finnas vid födseln, men utvecklas först efter tiden. Andra orsaker till astigmatism kan induceras efter ögonoperationer, en skada eller orsakas av en ögonsjukdom.

Vanligtvis kan astigmatism utvecklas tillsammans med andra synnedsättningar som långsynthet och närsynthet. Det finns också ett sällsynt tillstånd som kallas Keratokonus när din hornhinna tenderar att ha en konform snarare än en kupolform. Detta tillstånd kan också orsaka astigmatism och experter tror att många kan få detta vid födseln, men återigen är de inte säkra på hur de ska förklara detta fenomen.

En aspekt som har identifierats är att spädbarn som föds för tidigt är mer benägna att utveckla astigmatism jämfört med de som föds närmare sitt förväntade födelsedatum.

Astigmatism tillstånd utvecklas vanligtvis tidigt i livet, så barn bör ha ett astigmatism test tidigt för att upptäcka om det finns några symtom.

Vissa demografier är mer benägna att uppleva astigmatism symtom. Till exempel rankas den asiatiska och latinamerikanska befolkningen bland de mest drabbade.

Olika typer av Astigmatism

Det finns två huvudtyper av astigmatism:

– Hornhinna Astigmatism. Detta är det vanligaste och orsakas av en missformad hornhinna.

– Lentikulär astigmatism. Liknar den förra men påverkar linsen istället. Vissa människor kan ha en välformad hornhinna men har ändå linsformad astigmatism.

Men baserat på de olika brytningsfelen finns det andra typer av astigmatism:

1. Närsynt astigmatism: Närsynthet i kombination med astigmatism inträffar när båda kurvorna är fixerade framför näthinnan.

2. Hyperopic Astigmatism: Långsynthet och astigmatism i ögat där båda kurvorna är fixerade bakom näthinnan.

3. Blandad astigmatism: Detta händer när kurvorna är både nära och framsynta.

Astigmatism kan också identifieras som regelbunden eller oregelbunden. Vanlig astigmatism är när kurvorna är 90 grader, alltså vinkelräta. Oregelbunden astigmatism har istället inte kurvorna vid 90 grader, ett exempel på detta kan vara Keratokonus.

Kan jag göra ett Astigmatism test?

Ett sätt att kontrollera astigmatism är att besöka din lokala optiker för ett syntest. Optikern kan identifiera om du har astigmatism eller inte och vilken typ av korrigering du kan behöva.

Det finns 3 typer av tester som en ögonläkare kan utföra för att kontrollera astigmatism:

1. Refraktion: När du under ett ögontest tittar på ett ögondiagram som hjälper till att avgöra om du har brytningsfel, som astigmatism. Det här testet hjälper dig att se hur dina ögon kan böja ljus.

2. Keratometri: Detta kommer att hjälpa till att mäta hornhinnans krökning och se hur mycket astigmatism du har. Ett användbart test om du vill använda kontaktlinser.

3. Hornhinnan topografi: Detta kan ge dig en detaljerad karta och mätning av hornhinnan och kan hjälpa till att upptäcka oregelbunden astigmatism.

Du kan också göra ett självtest online och se efter tecken på astigmatism.

Det finns 2 enkla sätt att göra detta. Dessa är grundläggande astigmatism tester som kan göras från bekvämligheten av ditt eget hem. De kan hjälpa dig att sedan avgöra om du behöver konsultera en ögonspecialist för att få en mer detaljerad utvärdering av dina synbehov. Om du redan använder glasögon eller kontaktlinser kan du ta dessa tester medan du bär antingen.

1. Placera dig själv 1-3 meter bort från skärmen

2. Börja med att sluta ena ögat och titta noga på linjerna

3. Upprepa detta med båda ögonen

Om linjerna verkar ha samma färg och tjocklek kanske du inte har astigmatism. Men om det finns skillnader är din syn troligen suddig och du kan ha astigmatism. Du bör konsultera din ögonspecialist så snart som möjligt.

1. Placera dig 1-3 meter bort från skärmen.

2. Börja med att sluta ena ögat och titta noga på linjerna.

3. Upprepa detta med båda ögonen.

Om linjerna ser lika mörka ut kanske du inte har astigmatism. Men om en eller flera linjer verkar mörkare än resten kan du ha astigmatism. Du bör konsultera din ögonspecialist så snart som möjligt.

Hur korrigeras Astigmatism?

För nästan alla typer av astigmatism kan glasögon och kontaktlinser hjälpa dig att korrigera din suddiga eller förvrängda syn. I fallet där din astigmatism är väldigt mild, kanske du faktiskt inte behöver några glasögon eller kontaktlinser alls.

Det finns också kirurgi för att korrigera astigmatism som kallas refraktiv kirurgi. Denna typ av operation hjälper till att omforma din hornhinna och är permanent. Andra vanliga operationer är:

– LASIK. Ögonlaserkirurgi kan också användas för att korrigera närsynthet eller översynthet

– PRK. Fotorefraktiv keratektomi är en annan ögonlaser korrigering

– RK. Radiell keratotomi är en procedur som också hjälper till att korrigera närsynthet

I vilket fall som helst bör du konsultera en optiker och ögonläkare innan du fattar några beslut om vilken typ av korrigering du kan behöva för astigmatism.

Glasögon och kontaktlinser för Astigmatism

Glasögon

Som du kanske vet finns det olika typer av glasmaterial som kan användas för att korrigera synnedsättningar. Några av de mest använda materialen för glas är:

  • – Polykarbonat
  • – Högt index
  • – Trivex
  • – Plast (standard)

Typen av glasmaterial kommer att bero på svårighetsgraden av astigmatism och vanligtvis ju högre den är, desto tunnare bör dina glas vara, som hög-index-glas. Högt-index är dyrare men är lätta och ger hög visuell klarhet.

Om du har mild astigmatism och ditt recept är lägre än 1,00 kan glas i plast vara ett bra val och är dessutom mer prisvärda än andra material. För måttlig eller svårare astigmatism kan du överväga att investera lite mer pengar i polykarbonat, Trivex eller till och med hög-index-glas.

Glasbeläggningar är också viktiga att tänka på när du köper ett par glasögon för astigmatism. Du vill vara säker på att du har det bästa skyddet för både dina ögon och glasögon. Antireflekterande beläggningar är utmärkta för att eliminera bländning och distraktioner orsakade av reflektioner. Anti-repbeläggningar hjälper till att förhindra skador på glaset och hjälper till att hålla dem så nya som möjligt.

Sportar du och oroar dig för att din astigmatism ska orsaka suddig syn? Även om du är en aktiv person finns det rätt receptbelagda sportglasögon som kan hjälpa till att korrigera astigmatism. Vanligtvis kommer ditt recept också att ange värdena för din astigmatism så allt du behöver göra är att välja rätt par sportglasögon. Wraparound-bågar är till exempel en bra passform om du gillar sport och vill ha fullt ögonskydd och synlighet, dessa bågar kan kombineras med många olika typer av glas också.

Kontaktlinser

Det finns olika användningsområden för kontaktlinser, oavsett om du använder dem ibland, dagligen eller månadsvis. De typer av kontaktlinser du kan använda för att korrigera astigmatism är:

– Mjuka kontaktlinser som kan användas om du har mild astigmatism. Känt för det mjuka och flexibla materialet som kan delas in i dagliga engångsartiklar, veckovisa/månatliga engångsartiklar och utökat slitage. För den här typen skulle du få toriska kontakter för att korrigera din astigmatism.

– Hårda kontaktlinser kan också användas för att korrigera astigmatism. Den typ av hårda kontaktlinser som används kallas RGP (rigid gas permeable) och är initialt inte lika bekväma som mjuka kontaktlinser. Många tycker att husläkarens kontaktlinser möjliggör en klarare syn och är bra för att korrigera oregelbunden astigmatism som Keratokonus.

– Det finns även hybrid kontaktlinser du kan använda för astigmatism som har ett hårt centrum (RGP) och mjukare kanter. Jämfört med RGP-kontaktlinser är hybrida lite tydligare men också lite dyrare och oftast skräddarsydda för dig.

Sammanfattning

Ah, dessa ögon! Vad vi gör för att ta extra hand om dem inkluderar att hitta den bästa korrigeringen för brytningsfel och den där suddiga synen.

Så, vad är astigmatism? I grund och botten ser dina ögon mer ut som ett ägg snarare än en rund boll. Denna ovala form är det som orsakar suddig och förvrängd syn. Om du börjar uppleva suddig eller förvrängd syn, tillsammans med ansträngda ögon och huvudvärk, kan det vara ett tidigt tecken på astigmatism.

Även om astigmatism inte är ett allvarligt hälsoproblem, bör du konsultera en optiker eller göra ett självtest för att snabbt identifiera det. Det finns tyvärr inget sätt att förhindra astigmatism men det finns olika sätt att hjälpa till att korrigera det.

Hos SmartBuyGlasses kan du vara säker på att du hittar den bästa korrigeringen för din astigmatism med ett par receptbelagda glasögon eller kontaktlinser. Om du är intresserad av att lära dig mer om astigmatism, ta en titt på vårt optiska center.

Låt oss göra livet mindre suddigt, tryck på dela och sprid ordet med oss på Twitter och Facebook!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *