Ask the Optician

ASK NOW

Vad är progressiva glas? (Allt du behöver veta)

Föreställ dig att du ser på en vacker natur och har ett örnöga för att se varenda detalj genom en enda lins.

När vi åldras går vår kropp igenom många förändringar, en av förändringarna är att våra ögon börjar åldras och vår syn blir mindre klar. För de flesta över 40 år är det mycket vanligt att synen försämras kommer att, förr eller senare, leda till behovet av progressiva glas.

Så, vad är progressiva glas? Låt oss navigera igenom de olika aspekterna av vad progressiva glas är, hur de fungerar och hur man vänjer sig vid dem. Vi hjälper dig att bestämma det bästa multifokala alternativet för dig, de bästa bågarna som hör till det, och visar dig hur enkelt det är att köpa ett par progressiva glas online.

Vad är progressiva glas?

Progressiva linser – också kända som no-line bifokala glas – är en typ av multifokal lins. Multifokala glas har olika recept inbyggda i en lins för att korrigera olika avstånd, så att du kan se alla avstånd tydligt: långt, mellan och nära (bifokala, å andra sidan, har bara två recept som kan korrigera lång- eller närsynthet med nära för närbildsobjekt). Progressiva glas har inga linjer mellan de olika recepten, vilket gör att du kan enkelt byta mellan olika synavstånd med mjuka övergångar.

Rent konkret betyder det att glasens överdel är anpassad för avståndsseende och gradvis minskar till mellan som korrigerar synen när du kollar på en dator t.ex. Sedan, slutligen, minskar den i kraft mot botten, vilket är designat för läsning eller andra nära objekt, som att kolla en prislapp eller använda din smartphone.

Hur fungerar progressiva glas jämfört med bifokala och trifokala glas?

Progressiva glasögon är avsedda för dagligt bruk; trots allt är hela deras syfte att se till att du kan se bra över en stor rad olika avstånd. Om du har dem bör du bära dem hela dagen och nästan acceptera dem som dina nya ögon. Men hur ser man genom progressiva glas?

Med progressiva glas kan du fästa din blick framåt för att bekvämt se avlägsna föremål, se din dator genom den mellanliggande zonen genom att skifta synen lite nedåt, och läsa på nära håll bekvämt genom att sänka blicken ytterligare.

Du kan byta ut dina gamla par läsglasögon och enkelslipade glasögon för ett heltäckande par.

På bilden nedan kan du se hur synkorrigerade glas fungerar för de olika multifokala linstyperna.

1. Enkelslipade glas korrigerar i huvudsak 1 synfel, såsom översynthet (långsynthet) och närsynthet.

2. Bifokala glas har 2 effektvärden och korrigerar både avstånds- och närsynthet. Vanligtvis, längst upp, har du din avståndskorrigering, och längst ner din närseendekorrigering.

3. Trifokala glas liknar i huvudsak bifokala men innehåller 3 effektvärden. Mellan avstånds- och närsynthetkorrigeringen finns ett mellanläge som hjälper till när du till exempel använder din dator.

4. Progressiva glas, till skillnad från bifokala och trifokala glas, hjälper till att korrigera 3 effektvärden utan några synliga linjer. Varje område övergår från en visuell korrigering till en annan vilket möjliggör en mjukare syn, men detta kan orsaka en liten mängd oönskad förvrängning på sidorna

Så nu vill du förmodligen veta: vilket är bättre: bifokala eller progressiva glas?

Bifokala glasögon är fortfarande ett populärt val eftersom du inte behöver flera par glasögon, och är ett billigare alternativ än progressiva glas. Bifokala glas kan också monteras på valfri ram och glasen kan tillverkas i vilket material som helst, oavsett om det är glas, plast eller polykarbonat. Ibland blir bifokala glas det primära valet eftersom vissa har svårt för att anpassa sig till progressiva glas.

Bifokala glas har dock bara 2 effektvärden och tillåter inte mellanavståndet. Allt eftersom tiden har gått och tekniken har förbättrats har det visat sig att progressiva glas är överlägsna bifokala glas.

Progressiva glas har omdefinierats och förbättrats med modern teknik och har blivit mer populära än vanliga bifokala glas. De många krafterna inbyggda i glasen, som kännetecknas av den osynliga designen, kan uppgradera din visuella upplevelse.

Även om progressiva glas kan vara lite dyrare än bifokala, är priset värt besväret, på grund av de ökade fördelarna. Progressiva glas ser bättre ut, är mer praktiska, ger mer optisk kraft och är lättare att använda.

Progressiva glas: fördelar och nackdelar

De uppenbara fördelarna med progressiva glas är den förbättrade komforten du kommer att känna när du väl har rättat till din syn. Genom att ha den enkla blandningen av recept i glasen, kan progressiva glas också hjälpa till att lindra huvudvärk eller desorientering som kan komma med mer gammaldags bifokala glas.

Om du tillbringar mycket tid framför skärmar, till exempel på jobbet, kommer progressiva glas för datoranvändning att förbättra din dagliga komfort. Ett par progressiva glas kan hjälpa till att minska belastningen på ögonen och lindra obehag från att fokusera på korta avstånd under långa perioder.

Om du dessutom har flera syner korrigerade med ett par glasögon, kommer ditt dagliga liv att bli ännu lättare, eftersom du inte hela tiden behöver bära runt på två eller tre olika par glasögon.

Här är de tre huvudsakliga fördelar med att bära progressiva glasögon:

⦁ Fri sikt på alla avstånd

⦁ Förbättrad komfort

⦁ Estetiska fördelar

När det gäller nackdelar är det ett välkänt faktum att progressiva glas tar lite tid att vänja sig vid. Det är ganska vanligt att progressiva glas gör dig yr när du anpassar dig till dem. Under de första veckorna kan det vara desorienterande att göra saker som kräver en exakt känsla av djupuppfattning, som att klättra i trappan.

Att anpassa sig till progressiva glas och förändringarna i linsstyrkan kan ge en “sim”-effekt, där bäraren känner att deras synfält hela tiden rör sig. Efter några veckor kommer detta dock vanligtvis att avta.

De flesta glasögon orsakar någon form av förvrängning, oavsett om de är progressiva eller inte. De tre olika segmenten som finns i progressiva glas kan dock göra att distorsionen känns mer framträdande än med andra par glasögon.

Vissa användare har svårt att snabbt växla mellan de olika fokusområdena. Detta är förståeligt; det är inte en naturlig situation för ögat och förvrängningar är troliga.

Med tiden kommer dock snedvridningar sannolikt att försvinna. De flesta hävdar att det tar ungefär två veckor att anpassa sig till progressiva glas.

Om du fortfarande upplever problem med synförvrängning efter de första två veckorna kan det vara en bra idé att gå och prata med en ögonläkare.

Hur vänjer man sig vid progressiva glas?

Att vänja sig vid progressiva glas kan ta lite tid; allt från flera timmar till flera dagar. Om du undrar varför dina progressiva glas är suddiga beror det på att glasens gradientstyrka kan orsaka avvikelser i ditt perifera seende.

De vänstra och högra ytterkanterna av glasen är inte lika starkt “progressiva” som den centrala, vertikala korridoren, vilket innebär att din syn kan verka suddig när du tittar åt sidorna. Men som med all utvecklande teknologi, representerar varje ny generation av progressiva glas en förbättring jämfört med den förra, och många människor lider aldrig av några problem alls.

Den senaste generationen av progressiva glas är kända som “fri-form” glas, som är gjorda med en datorstödd tillverkningsprocess för att minska aberrationer. Alla glas är anpassad exakt till positionen för bärarens öga, med hänsyn till vinklarna mellan varje öga och glasens yta när man tittar i olika riktningar, vilket ger den skarpaste synen möjligt, samt förbättrat perifert seende.

Ge inte upp på dina nya glas! Här är ett par tips för att vänja sig vid progressiva glas och njuta av klar syn:

⦁ Rör på huvudet. Ett av de första och viktigaste stegen för att vänja sig vid dina nya progressiva glas är att röra på huvudet mer. Du bör använda dina glas genom att flytta huvudet mot ett föremål du vill fokusera på istället för att bara flytta ögonen.

⦁ Kom ihåg att alla dina recept är inbyggda i glasen. Att titta ner är avsett för att titta på föremål på nära håll, att titta upp är för att titta längre bort, och att titta rakt fram genom mitten av dina glas sätter fokus på mellanavstånd, som en datorskärm.

⦁ Byt inte mellan glasögon. Försök att bara använda ditt nya par progressiva glasögon, detta kommer att hjälpa dig att vänja dig vid dem mycket snabbare. 

⦁ Ju mer du använder dina progressiva glasögon, desto snabbare vänjer du dig vid dem.

Vilka typer av progressiva glas finns det och vilken bör jag välja?

Beroende på dina synbehov finns det en mängd olika progressiva glas tillgängliga för dig. Det finns glas som är designade speciellt för om du har ett större behov av avstånds-, mellan- eller närseende korrigering.

I stort finns det fyra typer av progressiva glas:

1. Progressiva glas för datorer är idealiska om du arbetar på en dator fler timmar om dagen. Dessa typer av progressiva glas, även kända som nära variabelt fokus, är designade för att ge en klarare syn inomhus och lindra obehag och ansträngda ögon. Om du spenderar mycket tid framför skärmar kommer progressiva glas för datoranvändningatt förbättra din dagliga komfort, vilket ytterligare eliminerar risken för datorseendesyndrom (CVS).

2. Premium progressiva glas inkluderar ditt dominerande öga i glasdesignen. De erbjuder en bredare och smidigare visuell upplevelse när du övergår från en visuell korrigering till en annan. Dessa typer av glas kan anpassas efter ditt recept och din båge. De kan vara lättare att anpassas vid men kommer med ett högre pris.

3. Standard progressiva glas är vanliga progressiva glas och behöver ett par större bågar. De möjliggör ett bättre val jämfört med att välja bifokala eller trifokala. De har en bra passform som möjliggör en bred läsyta och är mer prisvärd. Dessa speciella glas behöver en viss bågstorlek som har tillräckligt med vertikal höjd för alla 3 avstånden.

4. Progressiva glas med kort korridor kan monteras i en mindre båge jämfört med de vanliga. Rent estetiskt ser de lite bättre ut men måste monteras ordentligt av en optiker. Läsområdet är smalare och kan kräva lite justeringar. Med dessa glasögon är området för läsning inte särskilt brett så försök att centrera ögonen när du läser.

Det finns ytterligare två alternativ:

1. Ground-view progressiva glas med är idealiska för utomhusaktiviteter och ger en naturlig känsla för din syn. De hjälper till att minska synförvrängning och möjliggör bättre syn.

2. Transition progressiva glas är helt enkelt en typ av fotokromatisk lins som mörknar när de utsätts för UV-ljus och fungerar som solglasögon när de är utomhus. När de är inomhus blir glasen klara. De kan vara ett utmärkt val om du bara vill använda ett par för både inomhus och utomhus, du får inte bara tre par glasögon i ett, du får också ett par solglasögon med.

För alla detaljerade frågor om optik och glas rekommenderas det alltid att du pratar med din optiker. De kommer att kunna ge dig råd om vilka progressiva glas som är det bästa alternativet för dig och svara på alla frågor du kan ha som rör dina specifika optiska behov. Hos SmartBuyGlasses kan du också ta en titt på vanliga frågor och svar eller prata med en av våra online-optiker för frågor som rör progressiva glas.

Hur vet du om du behöver progressiva glas?

Om du har flera recept för olika avstånd, behöver du konstant byta mellan två eller tre par glasögon, eller börjar upptäcka att inget enskilt recept korrigerar din syn till en tillräckligt hög standard för alla dagliga aktiviteter, kan progressiva glas vara lösningen för dig.

Rådgör alltid med din lokala optiker och gör ett syntest först. Om optikern anser att du behöver glasögon för att korrigera flera syner, kan ett par progressiva glasögon vara mer fördelaktigt än andra flersynsglas.

De flesta börjar behöva läsglasögon efter 40 års ålder. Det är då ögat gradvis förlorar sin förmåga att fokusera på närliggande föremål, även kallat presbyopi.

Andra tecken som kan indikera behovet av progressiva glas kan vara: 

⦁ Att fokusera nära börjar bli lite svårt. Ett par progressiva glas kan hjälpa till att göra synen klarare och du kanske inte behöver läsglasögon längre.

⦁ Om du tillbringar många timmar framför en dator och börjar uppleva datorseendesyndrom (CVS), är det mer fördelaktigt att välja ett par progressiva glas framför bifokala eller trifokala glas. Progressiva glas kräver inte att du sitter så nära skärmen.

⦁ Om du upptäcker att övergången på bifokala glas skapar mer trötthet och orsakar yrsel, särskilt om du ägnar dig åt många sportaktiviteter, så kan den mjuka övergången av progressiva glas möjliggöra en bättre justering mellan synfelen.

⦁ Att se cool ut! Bifokala och trifokala är kända för att ha en tjock lins och skapar den där “flask”-effekten. Banta ner dina glasögon till ett par snygga tunnare progressiva glas.

Hur köper man progressiva glas?

Så hur köper man progressiva glas online? På SmartBuyGlasses har vi mängder av märken som erbjuder progressiva glas – skriv bara in ditt nya recept i kassan. Du kommer att kunna fylla i uppgifterna eller ladda upp ditt recept direkt till SmartBuyGlasses.

Om det är första gången du beställer progressiva glas, eller om du behöver uppdatera ditt recept, måste du göra en synundersökning hos din lokala optiker. Efter din synundersökning kommer din optiker att förse dig med alla receptuppgifter som behövs för att beställa ditt par progressiva glasögon online.

Om du är osäker på hur du kan läsa och fylla i ditt recept online, är det här de viktigaste aspekterna du måste tänka på (se även bilder nedan):

1. Du kommer att se att ditt högra öga och/eller vänstra öga kommer att ha ett effektvärde på -0,00 eller +0,00 som indikerar din ordinerade styrka för avstånd.

2. Sfär- och axelvärdena indikerar om du har astigmatism, vilket orsakar suddig syn. Om du inte har astigmatism lämnas dessa fält tomma.

3. PD är ditt pupillavstånd, vilket är avståndet mellan pupillen på ditt högra och vänstra öga. Detta är viktigt eftersom det hjälper till att passa glasögonen efter dina ögon. För en mer exakt syn bör det optiska centrumet på dina glas vara detsamma som ditt pupillavstånd. Vanligtvis ingår detta i ditt recept, men om det saknas kan du beräkna PD onlinehemifrån.

4. Det sista värdet är ADD. Detta värde indikerar att du har ålderssynthetoch att du behöver bifokala eller progressiva linser.

Exempelbild för ett recept som kräver progressiva linser

Hur du manuellt anger ditt recept på vår hemsida

Förutom att välja den bästa typen av progressiva glas är valet av de bästa bågarna en viktig aspekt att ta hänsyn till eftersom vissa progressiva glas fungerar bättre i bågar av olika storlek.

Du vill hitta ett par bågar som gör att hela synfältet passar in i bågen, en båge med små eller stora glas fungerar sämre.

Till exempel skulle bågar med former som cat-eye eller pilot skära av den nedre delen av glasen och göra det svårt att läsa. Samtidigt skulle rundade kanter, som ovala bågar, möjliggöra en bättre passform och synomfång för alla avstånd.

Du vill också se till att den bredaste delen av bågen inte är bredare än ditt ansikte, som på bilden nedan. Bågarna ska möjliggöra ett brett spektrum av syn eftersom de sitter korrekt på ditt ansikte. Tillåter att den visuella övergången blir så mjuk som möjligt utan yttre faktorer som kan orsaka distraktioner om de reflekteras på linserna. Du kan prova dina ramar online från bekvämligheten av ditt eget hem med vårt virtuella prova-på-verktyg.

Sammanfattning

Du har nu lärt dig om det bästa sättet att uppnå bästa tänkbara syn genom ett fantastiskt par progressiva glas.

Om du är över 40 år bör progressiva glasögon övervägas om du måste korrigera flera synnedsättningar eller ålderssynthet. De kommer inte att gynna dig om du bara har närsynthet eller översynthet att korrigera.

Progressiva glas är den typ av multifokala glasögon du vill köpa, inte bara för att se cool ut, utan för att möjliggöra en klarare och jämnare syn på alla avstånd och förbättra din visuella komfort. Progressiva glas hjälper till att korrigera 3 olika effektvärden med endast en lins, när du börjar titta uppifrån och arbetar dig ner i linsen kommer du att märka hur effektvärdena förändras. Inga synliga linjer i vägen!

Det blir också lättare att vänja sig vid progressiva glas och den senaste generationen ökar minskningen av optiska aberrationer. Detta gör att tillverkningsprocessen följer anpassningen av glasen till en individs ögon position. Du kan känna lite obehag de första dagarna eller första veckan, men precis som alla andra glasögon måste ditt öga sätta sig vid de nya glasen.

Prova de knep som nämns i artikeln för att vänja dig vid progressiva glas. Tänk till exempel på att inte byta mellan dina nya progressiva glasögon och dina gamla glasögon. Detta är ett bra sätt för dina ögon att snabbare anpassa sig till progressiva glas.

Om du har tyckt den här guiden var rolig eller informativ, kolla in våra andra artiklar från vårt optiska center och lämna glöm inte att gilla artikeln!

What are Progressive Lenses?

Föreställ dig att du ser på en vacker natur och har ett örnöga för att se varenda detalj genom en enda lins.

När vi åldras går vår kropp igenom många förändringar, en av förändringarna är att våra ögon börjar åldras och vår syn blir mindre klar. För de flesta över 40 år är det mycket vanligt att synen försämras kommer att, förr eller senare, leda till behovet av progressiva glas.

Så, vad är progressiva glas? Låt oss navigera igenom de olika aspekterna av vad progressiva glas är, hur de fungerar och hur man vänjer sig vid dem. Vi hjälper dig att bestämma det bästa multifokala alternativet för dig, de bästa bågarna som hör till det, och visar dig hur enkelt det är att köpa ett par progressiva glas online.

Vad är progressiva glas?

Progressiva linser – också kända som no-line bifokala glas – är en typ av multifokal lins. Multifokala glas har olika recept inbyggda i en lins för att korrigera olika avstånd, så att du kan se alla avstånd tydligt: långt, mellan och nära (bifokala, å andra sidan, har bara två recept som kan korrigera lång- eller närsynthet med nära för närbildsobjekt). Progressiva glas har inga linjer mellan de olika recepten, vilket gör att du kan enkelt byta mellan olika synavstånd med mjuka övergångar.

Rent konkret betyder det att glasens överdel är anpassad för avståndsseende och gradvis minskar till mellan som korrigerar synen när du kollar på en dator t.ex. Sedan, slutligen, minskar den i kraft mot botten, vilket är designat för läsning eller andra nära objekt, som att kolla en prislapp eller använda din smartphone.

Hur fungerar progressiva glas jämfört med bifokala och trifokala glas?

Progressiva glasögon är avsedda för dagligt bruk; trots allt är hela deras syfte att se till att du kan se bra över en stor rad olika avstånd. Om du har dem bör du bära dem hela dagen och nästan acceptera dem som dina nya ögon. Men hur ser man genom progressiva glas?

Med progressiva glas kan du fästa din blick framåt för att bekvämt se avlägsna föremål, se din dator genom den mellanliggande zonen genom att skifta synen lite nedåt, och läsa på nära håll bekvämt genom att sänka blicken ytterligare.

Du kan byta ut dina gamla par läsglasögon och enkelslipade glasögon för ett heltäckande par.

På bilden nedan kan du se hur synkorrigerade glas fungerar för de olika multifokala linstyperna.

1. Enkelslipade glas korrigerar i huvudsak 1 synfel, såsom översynthet (långsynthet) och närsynthet.

2. Bifokala glas har 2 effektvärden och korrigerar både avstånds- och närsynthet. Vanligtvis, längst upp, har du din avståndskorrigering, och längst ner din närseendekorrigering.

3. Trifokala glas liknar i huvudsak bifokala men innehåller 3 effektvärden. Mellan avstånds- och närsynthetkorrigeringen finns ett mellanläge som hjälper till när du till exempel använder din dator.

4. Progressiva glas, till skillnad från bifokala och trifokala glas, hjälper till att korrigera 3 effektvärden utan några synliga linjer. Varje område övergår från en visuell korrigering till en annan vilket möjliggör en mjukare syn, men detta kan orsaka en liten mängd oönskad förvrängning på sidorna

Så nu vill du förmodligen veta: vilket är bättre: bifokala eller progressiva glas?

Bifokala glasögon är fortfarande ett populärt val eftersom du inte behöver flera par glasögon, och är ett billigare alternativ än progressiva glas. Bifokala glas kan också monteras på valfri ram och glasen kan tillverkas i vilket material som helst, oavsett om det är glas, plast eller polykarbonat. Ibland blir bifokala glas det primära valet eftersom vissa har svårt för att anpassa sig till progressiva glas.

Bifokala glas har dock bara 2 effektvärden och tillåter inte mellanavståndet. Allt eftersom tiden har gått och tekniken har förbättrats har det visat sig att progressiva glas är överlägsna bifokala glas.

Progressiva glas har omdefinierats och förbättrats med modern teknik och har blivit mer populära än vanliga bifokala glas. De många krafterna inbyggda i glasen, som kännetecknas av den osynliga designen, kan uppgradera din visuella upplevelse.

Även om progressiva glas kan vara lite dyrare än bifokala, är priset värt besväret, på grund av de ökade fördelarna. Progressiva glas ser bättre ut, är mer praktiska, ger mer optisk kraft och är lättare att använda.

Progressiva glas: fördelar och nackdelar

De uppenbara fördelarna med progressiva glas är den förbättrade komforten du kommer att känna när du väl har rättat till din syn. Genom att ha den enkla blandningen av recept i glasen, kan progressiva glas också hjälpa till att lindra huvudvärk eller desorientering som kan komma med mer gammaldags bifokala glas.

Om du tillbringar mycket tid framför skärmar, till exempel på jobbet, kommer progressiva glas för datoranvändning att förbättra din dagliga komfort. Ett par progressiva glas kan hjälpa till att minska belastningen på ögonen och lindra obehag från att fokusera på korta avstånd under långa perioder.

Om du dessutom har flera syner korrigerade med ett par glasögon, kommer ditt dagliga liv att bli ännu lättare, eftersom du inte hela tiden behöver bära runt på två eller tre olika par glasögon.

Här är de tre huvudsakliga fördelar med att bära progressiva glasögon:

⦁ Fri sikt på alla avstånd

⦁ Förbättrad komfort

⦁ Estetiska fördelar

När det gäller nackdelar är det ett välkänt faktum att progressiva glas tar lite tid att vänja sig vid. Det är ganska vanligt att progressiva glas gör dig yr när du anpassar dig till dem. Under de första veckorna kan det vara desorienterande att göra saker som kräver en exakt känsla av djupuppfattning, som att klättra i trappan.

Att anpassa sig till progressiva glas och förändringarna i linsstyrkan kan ge en “sim”-effekt, där bäraren känner att deras synfält hela tiden rör sig. Efter några veckor kommer detta dock vanligtvis att avta.

De flesta glasögon orsakar någon form av förvrängning, oavsett om de är progressiva eller inte. De tre olika segmenten som finns i progressiva glas kan dock göra att distorsionen känns mer framträdande än med andra par glasögon.

Vissa användare har svårt att snabbt växla mellan de olika fokusområdena. Detta är förståeligt; det är inte en naturlig situation för ögat och förvrängningar är troliga.

Med tiden kommer dock snedvridningar sannolikt att försvinna. De flesta hävdar att det tar ungefär två veckor att anpassa sig till progressiva glas.

Om du fortfarande upplever problem med synförvrängning efter de första två veckorna kan det vara en bra idé att gå och prata med en ögonläkare.

Hur vänjer man sig vid progressiva glas?

Att vänja sig vid progressiva glas kan ta lite tid; allt från flera timmar till flera dagar. Om du undrar varför dina progressiva glas är suddiga beror det på att glasens gradientstyrka kan orsaka avvikelser i ditt perifera seende.

De vänstra och högra ytterkanterna av glasen är inte lika starkt “progressiva” som den centrala, vertikala korridoren, vilket innebär att din syn kan verka suddig när du tittar åt sidorna. Men som med all utvecklande teknologi, representerar varje ny generation av progressiva glas en förbättring jämfört med den förra, och många människor lider aldrig av några problem alls.

Den senaste generationen av progressiva glas är kända som “fri-form” glas, som är gjorda med en datorstödd tillverkningsprocess för att minska aberrationer. Alla glas är anpassad exakt till positionen för bärarens öga, med hänsyn till vinklarna mellan varje öga och glasens yta när man tittar i olika riktningar, vilket ger den skarpaste synen möjligt, samt förbättrat perifert seende.

Ge inte upp på dina nya glas! Här är ett par tips för att vänja sig vid progressiva glas och njuta av klar syn:

⦁ Rör på huvudet. Ett av de första och viktigaste stegen för att vänja sig vid dina nya progressiva glas är att röra på huvudet mer. Du bör använda dina glas genom att flytta huvudet mot ett föremål du vill fokusera på istället för att bara flytta ögonen.

⦁ Kom ihåg att alla dina recept är inbyggda i glasen. Att titta ner är avsett för att titta på föremål på nära håll, att titta upp är för att titta längre bort, och att titta rakt fram genom mitten av dina glas sätter fokus på mellanavstånd, som en datorskärm.

⦁ Byt inte mellan glasögon. Försök att bara använda ditt nya par progressiva glasögon, detta kommer att hjälpa dig att vänja dig vid dem mycket snabbare. 

⦁ Ju mer du använder dina progressiva glasögon, desto snabbare vänjer du dig vid dem.

Vilka typer av progressiva glas finns det och vilken bör jag välja?

Beroende på dina synbehov finns det en mängd olika progressiva glas tillgängliga för dig. Det finns glas som är designade speciellt för om du har ett större behov av avstånds-, mellan- eller närseende korrigering.

I stort finns det fyra typer av progressiva glas:

1. Progressiva glas för datorer är idealiska om du arbetar på en dator fler timmar om dagen. Dessa typer av progressiva glas, även kända som nära variabelt fokus, är designade för att ge en klarare syn inomhus och lindra obehag och ansträngda ögon. Om du spenderar mycket tid framför skärmar kommer progressiva glas för datoranvändningatt förbättra din dagliga komfort, vilket ytterligare eliminerar risken för datorseendesyndrom (CVS).

2. Premium progressiva glas inkluderar ditt dominerande öga i glasdesignen. De erbjuder en bredare och smidigare visuell upplevelse när du övergår från en visuell korrigering till en annan. Dessa typer av glas kan anpassas efter ditt recept och din båge. De kan vara lättare att anpassas vid men kommer med ett högre pris.

3. Standard progressiva glas är vanliga progressiva glas och behöver ett par större bågar. De möjliggör ett bättre val jämfört med att välja bifokala eller trifokala. De har en bra passform som möjliggör en bred läsyta och är mer prisvärd. Dessa speciella glas behöver en viss bågstorlek som har tillräckligt med vertikal höjd för alla 3 avstånden.

4. Progressiva glas med kort korridor kan monteras i en mindre båge jämfört med de vanliga. Rent estetiskt ser de lite bättre ut men måste monteras ordentligt av en optiker. Läsområdet är smalare och kan kräva lite justeringar. Med dessa glasögon är området för läsning inte särskilt brett så försök att centrera ögonen när du läser.

Det finns ytterligare två alternativ:

1. Ground-view progressiva glas med är idealiska för utomhusaktiviteter och ger en naturlig känsla för din syn. De hjälper till att minska synförvrängning och möjliggör bättre syn.

2. Transition progressiva glas är helt enkelt en typ av fotokromatisk lins som mörknar när de utsätts för UV-ljus och fungerar som solglasögon när de är utomhus. När de är inomhus blir glasen klara. De kan vara ett utmärkt val om du bara vill använda ett par för både inomhus och utomhus, du får inte bara tre par glasögon i ett, du får också ett par solglasögon med.

För alla detaljerade frågor om optik och glas rekommenderas det alltid att du pratar med din optiker. De kommer att kunna ge dig råd om vilka progressiva glas som är det bästa alternativet för dig och svara på alla frågor du kan ha som rör dina specifika optiska behov. Hos SmartBuyGlasses kan du också ta en titt på vanliga frågor och svar eller prata med en av våra online-optiker för frågor som rör progressiva glas.

Hur vet du om du behöver progressiva glas?

Om du har flera recept för olika avstånd, behöver du konstant byta mellan två eller tre par glasögon, eller börjar upptäcka att inget enskilt recept korrigerar din syn till en tillräckligt hög standard för alla dagliga aktiviteter, kan progressiva glas vara lösningen för dig.

Rådgör alltid med din lokala optiker och gör ett syntest först. Om optikern anser att du behöver glasögon för att korrigera flera syner, kan ett par progressiva glasögon vara mer fördelaktigt än andra flersynsglas.

De flesta börjar behöva läsglasögon efter 40 års ålder. Det är då ögat gradvis förlorar sin förmåga att fokusera på närliggande föremål, även kallat presbyopi.

Andra tecken som kan indikera behovet av progressiva glas kan vara: 

⦁ Att fokusera nära börjar bli lite svårt. Ett par progressiva glas kan hjälpa till att göra synen klarare och du kanske inte behöver läsglasögon längre.

⦁ Om du tillbringar många timmar framför en dator och börjar uppleva datorseendesyndrom (CVS), är det mer fördelaktigt att välja ett par progressiva glas framför bifokala eller trifokala glas. Progressiva glas kräver inte att du sitter så nära skärmen.

⦁ Om du upptäcker att övergången på bifokala glas skapar mer trötthet och orsakar yrsel, särskilt om du ägnar dig åt många sportaktiviteter, så kan den mjuka övergången av progressiva glas möjliggöra en bättre justering mellan synfelen.

⦁ Att se cool ut! Bifokala och trifokala är kända för att ha en tjock lins och skapar den där “flask”-effekten. Banta ner dina glasögon till ett par snygga tunnare progressiva glas.

Hur köper man progressiva glas?

Så hur köper man progressiva glas online? På SmartBuyGlasses har vi mängder av märken som erbjuder progressiva glas – skriv bara in ditt nya recept i kassan. Du kommer att kunna fylla i uppgifterna eller ladda upp ditt recept direkt till SmartBuyGlasses.

Om det är första gången du beställer progressiva glas, eller om du behöver uppdatera ditt recept, måste du göra en synundersökning hos din lokala optiker. Efter din synundersökning kommer din optiker att förse dig med alla receptuppgifter som behövs för att beställa ditt par progressiva glasögon online.

Om du är osäker på hur du kan läsa och fylla i ditt recept online, är det här de viktigaste aspekterna du måste tänka på (se även bilder nedan):

1. Du kommer att se att ditt högra öga och/eller vänstra öga kommer att ha ett effektvärde på -0,00 eller +0,00 som indikerar din ordinerade styrka för avstånd.

2. Sfär- och axelvärdena indikerar om du har astigmatism, vilket orsakar suddig syn. Om du inte har astigmatism lämnas dessa fält tomma.

3. PD är ditt pupillavstånd, vilket är avståndet mellan pupillen på ditt högra och vänstra öga. Detta är viktigt eftersom det hjälper till att passa glasögonen efter dina ögon. För en mer exakt syn bör det optiska centrumet på dina glas vara detsamma som ditt pupillavstånd. Vanligtvis ingår detta i ditt recept, men om det saknas kan du beräkna PD onlinehemifrån.

4. Det sista värdet är ADD. Detta värde indikerar att du har ålderssynthetoch att du behöver bifokala eller progressiva linser.

Exempelbild för ett recept som kräver progressiva linser

Hur du manuellt anger ditt recept på vår hemsida

Förutom att välja den bästa typen av progressiva glas är valet av de bästa bågarna en viktig aspekt att ta hänsyn till eftersom vissa progressiva glas fungerar bättre i bågar av olika storlek.

Du vill hitta ett par bågar som gör att hela synfältet passar in i bågen, en båge med små eller stora glas fungerar sämre.

Till exempel skulle bågar med former som cat-eye eller pilot skära av den nedre delen av glasen och göra det svårt att läsa. Samtidigt skulle rundade kanter, som ovala bågar, möjliggöra en bättre passform och synomfång för alla avstånd.

Du vill också se till att den bredaste delen av bågen inte är bredare än ditt ansikte, som på bilden nedan. Bågarna ska möjliggöra ett brett spektrum av syn eftersom de sitter korrekt på ditt ansikte. Tillåter att den visuella övergången blir så mjuk som möjligt utan yttre faktorer som kan orsaka distraktioner om de reflekteras på linserna. Du kan prova dina ramar online från bekvämligheten av ditt eget hem med vårt virtuella prova-på-verktyg.

Sammanfattning

Du har nu lärt dig om det bästa sättet att uppnå bästa tänkbara syn genom ett fantastiskt par progressiva glas.

Om du är över 40 år bör progressiva glasögon övervägas om du måste korrigera flera synnedsättningar eller ålderssynthet. De kommer inte att gynna dig om du bara har närsynthet eller översynthet att korrigera.

Progressiva glas är den typ av multifokala glasögon du vill köpa, inte bara för att se cool ut, utan för att möjliggöra en klarare och jämnare syn på alla avstånd och förbättra din visuella komfort. Progressiva glas hjälper till att korrigera 3 olika effektvärden med endast en lins, när du börjar titta uppifrån och arbetar dig ner i linsen kommer du att märka hur effektvärdena förändras. Inga synliga linjer i vägen!

Det blir också lättare att vänja sig vid progressiva glas och den senaste generationen ökar minskningen av optiska aberrationer. Detta gör att tillverkningsprocessen följer anpassningen av glasen till en individs ögon position. Du kan känna lite obehag de första dagarna eller första veckan, men precis som alla andra glasögon måste ditt öga sätta sig vid de nya glasen.

Prova de knep som nämns i artikeln för att vänja dig vid progressiva glas. Tänk till exempel på att inte byta mellan dina nya progressiva glasögon och dina gamla glasögon. Detta är ett bra sätt för dina ögon att snabbare anpassa sig till progressiva glas.

Om du har tyckt den här guiden var rolig eller informativ, kolla in våra andra artiklar från vårt optiska center och lämna glöm inte att gilla artikeln!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *