Ask the Optician

ASK NOW

Vad kan Jag Äta för Att Skydda mina Ögon?

Ögat, likt alla våra andra organ i vår kropp, kräver att vi upprätthåller god hälsa och får i oss rätt mängd av vitaminer och mineraler från vår kost. Men behöver du verkligen en special anpassad kost för dina ögon? Förmodligen inte, såvida din kost inte saknar de vitaminer och mineraler vi kommer gå igenom här. Läs mer här för att ta reda på vilken mat som innehåller den näring dina ögon behöver.

A-vitamin

A-vitamin är särskilt viktigt för vår syn och minskar risken för nattblindhet. Över tid kan brist av A-vitamin i din kost bidra till degenerering av din syn. Bra källor från vår kost där vi finner A-vitamin är morötter, pumpa, sötpotatis, grönkål och fiskleverolja.

C-vitamin och bioflavonoider

C-vitamin är viktigt av flera skäl, det hjälper till att upprätthålla kollagen i din hornhinna, kapillärerna i näthinnan, och minskar risken för grå starr. C-vitamin har också en kompletterande effekt när det intas tillsammans med bioflavonoider, som naturligt förkommer i nästan all mat där C-vitamin även förekommer. Röd eller grön paprika, broccoli, apelsiner, kiwi och i de flesta bär finner vi både massor av c-vitamin och bioflavonoider.

E-vitamin och selen

E-vitamin bidrar till att minska risken för makuladegeneration och grå starr, medan selen hjälper kroppen att absorbera upp E-vitaminet. Det är viktigt att inte ta för mycket E-vitamin, eftersom höga halter av E-vitamin kan ha en blodförtunnande effekt. De bästa källorna för E-vitamin och selen är nötter (särskilt cashewnötter), men även fisk och skaldjur, fullkorns spannmål, solrosfrön och spenat.

Lutein och zeaxanthin

Lutein och zeaxanthin är gula pigment som finns i höga koncentrationer i gula fläcken av det mänskliga ögat. Skador i gula fläcken kan orsaka förlust på det centrala seendet. Detta är det vanligaste sättet blindhet vid hög ålder kan utvecklas, så en kost med tillräckligt med lutein och zeaxanthin kan upprätthålla och bevara din syn. Du finner dessa vitaminer i gröna grönsaker (särskilt grönkål) och spenat.

Omega-3 fettsyror

Essentiella fettsyror som omega-3 är avgörande för vår hälsa, och eftersom vår kropp inte kan producera dem själv, måste vi få dem från maten vi äter. Omega-3 tros vara särskilt viktigt för utvecklingen av synen hos spädbarn, men hjälper även till att dränera intraokulära vätskan från våra ögon, vilket minskar risken för högt tryck i ögat och glaukom. De reducerar även chanserna att få torra ögon. Den bästa källan till omega-3 är fisk, särskilt lax, makrill och sardiner, men du kan också få dem från frön som chia och lin. 

Zink

Zink är den näst vanligaste metallen i vår kropp efter järn, och det integrerar med alla klasser av enzymer för att minska antalet fria radikaler. Genom att hjälpa kroppen att ta upp A-vitamin kan det bidra till vår ögonhälsa. Zink är relativt lätt att få i sig från kosten. Du finner det i skaldjur, nötkött, ägg, tofu, bönor, nötter och fullkornsflingor. Det är också en grundläggande del av vårt immunsystem. Men med alltför mycket zink i vår kropp kan det orsaka problem, så tillskott av zink är oftast inte nödvändigt.

Ask the Optician

ASK NOW

Vad kan Jag Äta för Att Skydda mina Ögon?

Ögat, likt alla våra andra organ i vår kropp, kräver att vi upprätthåller god hälsa och får i oss rätt mängd av vitaminer och mineraler från vår kost. Men behöver du verkligen en special anpassad kost för dina ögon? Förmodligen inte, såvida din kost inte saknar de vitaminer och mineraler vi kommer gå igenom här. Läs mer här för att ta reda på vilken mat som innehåller den näring dina ögon behöver.

A-vitamin

A-vitamin är särskilt viktigt för vår syn och minskar risken för nattblindhet. Över tid kan brist av A-vitamin i din kost bidra till degenerering av din syn. Bra källor från vår kost där vi finner A-vitamin är morötter, pumpa, sötpotatis, grönkål och fiskleverolja.

C-vitamin och bioflavonoider

C-vitamin är viktigt av flera skäl, det hjälper till att upprätthålla kollagen i din hornhinna, kapillärerna i näthinnan, och minskar risken för grå starr. C-vitamin har också en kompletterande effekt när det intas tillsammans med bioflavonoider, som naturligt förkommer i nästan all mat där C-vitamin även förekommer. Röd eller grön paprika, broccoli, apelsiner, kiwi och i de flesta bär finner vi både massor av c-vitamin och bioflavonoider.

E-vitamin och selen

E-vitamin bidrar till att minska risken för makuladegeneration och grå starr, medan selen hjälper kroppen att absorbera upp E-vitaminet. Det är viktigt att inte ta för mycket E-vitamin, eftersom höga halter av E-vitamin kan ha en blodförtunnande effekt. De bästa källorna för E-vitamin och selen är nötter (särskilt cashewnötter), men även fisk och skaldjur, fullkorns spannmål, solrosfrön och spenat.

Lutein och zeaxanthin

Lutein och zeaxanthin är gula pigment som finns i höga koncentrationer i gula fläcken av det mänskliga ögat. Skador i gula fläcken kan orsaka förlust på det centrala seendet. Detta är det vanligaste sättet blindhet vid hög ålder kan utvecklas, så en kost med tillräckligt med lutein och zeaxanthin kan upprätthålla och bevara din syn. Du finner dessa vitaminer i gröna grönsaker (särskilt grönkål) och spenat.

Omega-3 fettsyror

Essentiella fettsyror som omega-3 är avgörande för vår hälsa, och eftersom vår kropp inte kan producera dem själv, måste vi få dem från maten vi äter. Omega-3 tros vara särskilt viktigt för utvecklingen av synen hos spädbarn, men hjälper även till att dränera intraokulära vätskan från våra ögon, vilket minskar risken för högt tryck i ögat och glaukom. De reducerar även chanserna att få torra ögon. Den bästa källan till omega-3 är fisk, särskilt lax, makrill och sardiner, men du kan också få dem från frön som chia och lin. 

Zink

Zink är den näst vanligaste metallen i vår kropp efter järn, och det integrerar med alla klasser av enzymer för att minska antalet fria radikaler. Genom att hjälpa kroppen att ta upp A-vitamin kan det bidra till vår ögonhälsa. Zink är relativt lätt att få i sig från kosten. Du finner det i skaldjur, nötkött, ägg, tofu, bönor, nötter och fullkornsflingor. Det är också en grundläggande del av vårt immunsystem. Men med alltför mycket zink i vår kropp kan det orsaka problem, så tillskott av zink är oftast inte nödvändigt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *