Ask the Optician

ASK NOW

Vad är blåljusglasögon? (Allt du behöver veta)

Vill du veta hur du går tillväga för att minska dagliga ögonirritationer? Har du märkt en förändring i din koncentration och sömnmönster och vill veta vilka okända symtom som blått ljus kan ha på dig? Det kan vara svårt att fokusera när du inte känner dig redo och inte riktigt kan sätta fingret på vad problemet är…

För att svara på dina brännande frågor, låt oss börja med vad blåljusglasögon är, varför blått ljus kan vara skadligt, hur blåljusglasögon kan förändra dina dagliga aktiviteter och varför alla nu bär dem jämfört med vanliga receptbelagda glasögon.

Syftet med blåljus glasögon

Blåljusglasögon har gjorts för att filtrera bort blått ljus. Glasögonen är försedda med ett blått ljusfilter på ytan av glasen som blockerar uppskattningsvis 65 % av blåljusstrålarna. Detta kommer att hjälpa till att förhindra symtom på ansträngda ögon, orsakade av blått ljus som kan irritera ögonen.

Om du använder digital teknik för att umgås, för skojs skull eller på jobbet, och har märkt några förändringar i dina ögon eller hälsa, kan blåljusglasögon vara vad dina ögon behöver.

Digitalt arbete beräknas att ta upp en fjärdedel (25%) av vårt år, och den genomsnittliga personen kommer att använda någon form av teknik varje dag. Enligt statista.com använder 4,66 miljarder människor teknik varje dag. Det är viktigt att prioritera hälsa och att anpassa sig till den ökade digitala användningen, att skydda oss själva och optimera vårt sätt att leva våra liv.

Vad är blåljusglasögon och vad används de för?

Glasögon som blockerar blått ljus är speciellt utformade för att filtrera bort de blå ljusstrålarna som vanligtvis släpps ut från digitala skärmar.

Blå ljusstrålar är i den övre delen av ljusspektrumet och har den kortaste, men ändå mest kraftfulla, våglängden (380-460nm). Blåljusstrålar är närmast osynliga vågor och de ultravioletta strålarna, som är kända för att vara de farligaste av dem alla.

Detta är inte att säga att blått ljus har samma potentiella, skadliga effekter som ultravioletta strålar. Det har dock fortfarande gjorts lite forskning om blått ljus och de långsiktiga skador det kan orsaka. Därför är det bäst att vara säker och skydda ögonen från blått ljus med ett par blåljusglasögon.

Ovanstående diagram visar tydligt placeringen av blått ljus inom ljusspektrumet.

Glasen i blåljus glasögonen kommer med en skyddande beläggning, som orsakar en gulare ton, det hjäler till att blockera ungeför 65% av allt blått ljus. Blåljus glasögon har som mål att underlätta ansträningen på dina ögon när du använder digitala skärmar på daglig basis. Se bilderna här nedan för att se hur det fungerar.

Blåljusglasögon används av dem som använder teknik regelbundet. Det är främst på jobbet, i utbildningen, för den dagliga kommunikationen som sms och samtal och för spel. En genomsnittlig person spenderar cirka 8 timmar om dagen på digital teknik, 3 av dessa timmar spenderas på mobiltelefoner. Om du redan bär glasögon är du bara ett steg från skydd.

Eftersom blått ljus är den kortaste vågen med högst energi, kan blått ljus potentiellt orsaka ögonirritationer, störd sömn och bristande fokus när man sitter framför digital teknik under längre perioder. Det har varit tydligt från kunder att blått ljus kan ha vissa potentiella irriterande och tröttande effekter på ögonen och kan påverka ens dagliga aktiviteter. Så att bära glasögon med blått ljus kan potentiellt hjälpa till att minska huvudvärk, förbättra sömnen och möjligen minska känslan av ansträngda ögon och ögonirritationer.

Slutligen, “Fungerar glasögon med blått ljus verkligen?”, är vår vanligaste fråga. Flera studier (som en studie från University of Houston 2017) tyder på att glasögon med blått ljus, som de med zFORT® blått ljusskydd, kan ta en aktiv roll för att skydda dina ögon från skadliga typer av ljus.

Så här testar du ditt blåljusfilter

Vi har utarbetat ett bra sätt att kontrollera om dina blåljusblockerande glasögon håller i sig. Om du funderar på att testa ditt blåljusfilter, kolla in den här bilden nedan:


Om du har normal färguppfattning (dvs. du är inte färgblind) och din bildskärm kan visa RGB-färger exakt, bör de två bilderna som visas ovan se olika ut – en standardvy till vänster och en vy med en mörkare blå till höger .

Bilden till vänster representerar en vanlig RGB-färgmodell, medan bilden till höger har modifierats för att minska det blå ljuset som finns med hjälp av fotoredigeringsprogram. Prova nu att titta på bilden med dina blåljusfiltrerande glasögon. Om du har glasögon som filtrerar äkta blått ljus kommer båda bilderna att se nästan identiska ut med glasögonen.

Vad är skillnaden mellan datorglasögon och blåljusglasögon?

Datorglasögon skiljer sig från traditionella glasögon eller läsglasögon på några sätt för att optimera din syn när du tittar på din datorskärm. Även om datorglasögon ibland kallas datorläsglasögon, är det bäst att använda “datorglasögon” för att skilja dem från konventionella läsglasögon.

Datorglasögon är designade med det primära syftet att minska Digital Eye Strain (DES). Dessa glasögon har beläggningar som hjälper till att minska DES, till exempel antireflexbeläggning, lätt förstoring och decentrerat pupillavstånd. Antireflex eller antireflekterande beläggning krävs för att minska reflektioner från datorskärmar och lysrörsbelysning på framsidan av linsens yta.

Generellt sett har datorglasögon cirka 60 % av läsglasögonens förstoringseffekt. Den optimala förstoringen varierar dock från person till person. Det beror på hur långt du föredrar att sitta från din datorskärm eller andra digitala enheter.

Av dessa skäl bör datorglasögon anpassas efter dina individuella behov. Att använda svagare, receptfria läsglasögon för datorarbete ger inte den exakta synkorrigering du behöver för bibehållen klarhet och komfort.

Datorglasögon ger den optimala linsstyrkan för att se din datorskärm precis där du behöver den för ett klart synfält utan behov av överdriven fokusering eller ohälsosamma ställningar.

Datorglasögon blockerar bara cirka 50 % av blått ljus eftersom blått ljus i naturliga mängder är hälsosamt och krävs av kroppen för vissa funktioner som att reglera dygnsrytmen. Det är bara det överdrivna blåa ljuset från digitala enheter som behöver blockeras. Konsekvent exponering för blått ljus för näthinnecellerna i våra ögon kan stoppa utsöndringen av melatonin, hormonet som är ansvarigt för att främja en god natts sömn.

För att sammanfatta: datorglasögon har speciella linser som fokuserar ljuset annorlunda. Men de blandas ofta ihop med blåljusblockerande glas eller blåljusglasögon.

Varför är blått ljus dåligt?

Eftersom blått ljus är en form av UV-ljus skiljer sig problemen som det kan orsaka inte från UV-ljus. I små doser skulle detta inte representera ett allvarligt problem och skulle till och med ge dig en fin solbränna; dock kan långvarig exponering leda till solbränna eller till och med hudcancer i extrema fall.

Blått ljus är liknande. Det avges också av solen, och även om det inte ger dig solbränna eller hudcancer, kan det fortfarande orsaka en hel del problem. Det blå ljuset som sänds ut från datorskärmar är något obetydligt jämfört med det som sänds ut av solen, men kan fortfarande vara skadligt. Detta beror på en kombination av två faktorer: långvarig exponering för det från att stirra på LED-skärmar, tillsammans med det faktum att våra ögon inte är så väl anpassade för att blockera det (detta kan orsaka ögonirritationer).

Enligt vissa studier (inklusive sådana från Harvard Medical School (2012) och University of Houston (2017)) kan blått ljus vara skadligt och skada dina retinala celler när det når farligt korta våglängder (mellan 415nm och 455nm). Detta beror på att dina ögon inte naturligt kan blockera det, vilket är anledningen till att blåljusglasögon har tillverkats.

De främsta symtomen som människor känner att de påverkas av är ansträngda ögon, sömnproblem och huvudvärk. För att motverka de möjliga effekterna av blått ljus, prova zFORT® blåljusfilterglasögon. Dessa glas hjälper till att filtrera bort blått ljus innan det når dina ögon, vilket kan bidra till att förbättra eventuella symtom.

När ska man använda blåljusglasögon?

Eftersom glasögon med blått ljus filtrerar bort möjliga skadliga våglängder av ljus, bär de bäst när de utsätts för blått ljus. Detta inkluderar nästan alla elektroniska enheter med skärmar – så oavsett om du tittar på TV, kollar telefonen eller arbetar vid en dator kan de bästa blåljusblockerande glasögonen med zFORT®-teknik minimera risken för ansträngda ögon, huvudvärk och svårigheter sovande.

Vi rekommenderar att du bär glasögon med blått ljus:

-På extremt ljusa, soliga dagar

-Framför en datorskärm

-I utrymmen med lysrör

-När du använder din telefon (särskilt på natten)

-När en migrän känns nära förestående

Medan glasögon med blått ljus fungerar för dem som inte behöver någon synkorrigering, eller för dem som inte använder receptbelagda glasögon, är blåblockerande linser också lämpliga för dem som:

-Behöver receptbelagda glasögon för ålderssynthet

-Bär läsglasögon

-Använd progressiva glas

-Bär bifokala glasögon

Blåljusglasögon är också bra för personer som har synnedsättningar över medelavstånd och vill uppnå ett skarpare fokus för att förbättra visuell klarhet. SmartBuyGlasses erbjuder en mängd olika linsanpassningsalternativ för dina blåblockerande linser för att maximera synen och komforten. Dessa inkluderar reptåliga, anti-reflekterande, UV400 och superhydrofoba beläggningar, alla specialbyggda för att skydda dina glasögon och ögon från vardagens potentiella påfrestningar och påfrestningar.

Vad är fördelarna med blåljusglasögon?

Enligt många studier kan fördelarna med blåljusglasögon inkludera mindre ansträngda ögon, förbättrad sömnkvalitet och minskad huvudvärk. En av de vanligaste frågorna är hur blåljusglasögon förbättrar sömnen.

När vi stirrar på digitala skärmar under en lång tid absorberar vår kropp en överdriven mängd blått ljus som kan ha frustrerande effekter på vår hälsa.

Vår dygnsrytm, eller vår kroppsklocka, styr våra dagliga rutiner för att säkerställa en hälsosam livsstil. Men våra sovtimmar kan lätt påverkas på grund av de ökade koncentrationsnivåerna som induceras av dessa ljusstrålar på natten. Som ett resultat uppstår problem som orolig sömn, ovilja att vakna och sömnlöshet som bara leder till en allt mer slö livsstil.

Blått ljus anses vara en av orsakerna till sömnlöshet, eftersom det undertrycker kroppens naturliga frisättning av melatonin. Melatonin är kemikalien som frigörs från tallkottkörteln, vilket gör att vi känner oss dåsiga, avslappnade och sömniga. Om blått ljus undertrycker detta, är det uppenbart hur det kan orsaka en så negativ effekt på sömnen, vilket sedan kan leda till ytterligare hälsoproblem. 

Sammanfattning

Du vet nu exakt vad blåljusglasögon är, vad de används till och vad som skiljer dem från datorglasögon och vanliga receptbelagda glasögon. Sammantaget är blåljusglasögon gjorda med belagda glas som skyddar ögonen från blått ljus, vilket är huvudfaktorn som gör dem till “blåljusglasögon”. Eftersom de flesta människor använder teknik varje dag för arbete, umgänge och för skojs skull är det viktigt att hålla sig uppdaterad om de potentiella effekterna av digital teknik och blått ljus. Att ha ett par glasögon med blått ljus kan främja koncentrationen, minska huvudvärk och ansträngda ögon, på grund av att uppskattningsvis 65 % av blåljusstrålarna blockeras från näthinnan.

Vi hoppas att ovanstående information har gett dig en god anledning att överväga att bära blåljusglasögon som en del av din dagliga rutin, för att förbättra din koncentration och sömn, samtidigt som du skyddar dina ögon från digital teknik.


Övertygad om att skaffa ett par? Bläddra i vårt urval av blåljusglasögon och börja dra nytta av dem för att undvika dagliga blåljusögonirritationer när du använder tekniska apparater.

Ask the Optician

ASK NOW

Vad är blåljusglasögon? (Allt du behöver veta)

Vill du veta hur du går tillväga för att minska dagliga ögonirritationer? Har du märkt en förändring i din koncentration och sömnmönster och vill veta vilka okända symtom som blått ljus kan ha på dig? Det kan vara svårt att fokusera när du inte känner dig redo och inte riktigt kan sätta fingret på vad problemet är…

För att svara på dina brännande frågor, låt oss börja med vad blåljusglasögon är, varför blått ljus kan vara skadligt, hur blåljusglasögon kan förändra dina dagliga aktiviteter och varför alla nu bär dem jämfört med vanliga receptbelagda glasögon.

Syftet med blåljus glasögon

Blåljusglasögon har gjorts för att filtrera bort blått ljus. Glasögonen är försedda med ett blått ljusfilter på ytan av glasen som blockerar uppskattningsvis 65 % av blåljusstrålarna. Detta kommer att hjälpa till att förhindra symtom på ansträngda ögon, orsakade av blått ljus som kan irritera ögonen.

Om du använder digital teknik för att umgås, för skojs skull eller på jobbet, och har märkt några förändringar i dina ögon eller hälsa, kan blåljusglasögon vara vad dina ögon behöver.

Digitalt arbete beräknas att ta upp en fjärdedel (25%) av vårt år, och den genomsnittliga personen kommer att använda någon form av teknik varje dag. Enligt statista.com använder 4,66 miljarder människor teknik varje dag. Det är viktigt att prioritera hälsa och att anpassa sig till den ökade digitala användningen, att skydda oss själva och optimera vårt sätt att leva våra liv.

Vad är blåljusglasögon och vad används de för?

Glasögon som blockerar blått ljus är speciellt utformade för att filtrera bort de blå ljusstrålarna som vanligtvis släpps ut från digitala skärmar.

Blå ljusstrålar är i den övre delen av ljusspektrumet och har den kortaste, men ändå mest kraftfulla, våglängden (380-460nm). Blåljusstrålar är närmast osynliga vågor och de ultravioletta strålarna, som är kända för att vara de farligaste av dem alla.

Detta är inte att säga att blått ljus har samma potentiella, skadliga effekter som ultravioletta strålar. Det har dock fortfarande gjorts lite forskning om blått ljus och de långsiktiga skador det kan orsaka. Därför är det bäst att vara säker och skydda ögonen från blått ljus med ett par blåljusglasögon.

Ovanstående diagram visar tydligt placeringen av blått ljus inom ljusspektrumet.

Glasen i blåljus glasögonen kommer med en skyddande beläggning, som orsakar en gulare ton, det hjäler till att blockera ungeför 65% av allt blått ljus. Blåljus glasögon har som mål att underlätta ansträningen på dina ögon när du använder digitala skärmar på daglig basis. Se bilderna här nedan för att se hur det fungerar.

Blåljusglasögon används av dem som använder teknik regelbundet. Det är främst på jobbet, i utbildningen, för den dagliga kommunikationen som sms och samtal och för spel. En genomsnittlig person spenderar cirka 8 timmar om dagen på digital teknik, 3 av dessa timmar spenderas på mobiltelefoner. Om du redan bär glasögon är du bara ett steg från skydd.

Eftersom blått ljus är den kortaste vågen med högst energi, kan blått ljus potentiellt orsaka ögonirritationer, störd sömn och bristande fokus när man sitter framför digital teknik under längre perioder. Det har varit tydligt från kunder att blått ljus kan ha vissa potentiella irriterande och tröttande effekter på ögonen och kan påverka ens dagliga aktiviteter. Så att bära glasögon med blått ljus kan potentiellt hjälpa till att minska huvudvärk, förbättra sömnen och möjligen minska känslan av ansträngda ögon och ögonirritationer.

Slutligen, “Fungerar glasögon med blått ljus verkligen?”, är vår vanligaste fråga. Flera studier (som en studie från University of Houston 2017) tyder på att glasögon med blått ljus, som de med zFORT® blått ljusskydd, kan ta en aktiv roll för att skydda dina ögon från skadliga typer av ljus.

Så här testar du ditt blåljusfilter

Vi har utarbetat ett bra sätt att kontrollera om dina blåljusblockerande glasögon håller i sig. Om du funderar på att testa ditt blåljusfilter, kolla in den här bilden nedan:


Om du har normal färguppfattning (dvs. du är inte färgblind) och din bildskärm kan visa RGB-färger exakt, bör de två bilderna som visas ovan se olika ut – en standardvy till vänster och en vy med en mörkare blå till höger .

Bilden till vänster representerar en vanlig RGB-färgmodell, medan bilden till höger har modifierats för att minska det blå ljuset som finns med hjälp av fotoredigeringsprogram. Prova nu att titta på bilden med dina blåljusfiltrerande glasögon. Om du har glasögon som filtrerar äkta blått ljus kommer båda bilderna att se nästan identiska ut med glasögonen.

Vad är skillnaden mellan datorglasögon och blåljusglasögon?

Datorglasögon skiljer sig från traditionella glasögon eller läsglasögon på några sätt för att optimera din syn när du tittar på din datorskärm. Även om datorglasögon ibland kallas datorläsglasögon, är det bäst att använda “datorglasögon” för att skilja dem från konventionella läsglasögon.

Datorglasögon är designade med det primära syftet att minska Digital Eye Strain (DES). Dessa glasögon har beläggningar som hjälper till att minska DES, till exempel antireflexbeläggning, lätt förstoring och decentrerat pupillavstånd. Antireflex eller antireflekterande beläggning krävs för att minska reflektioner från datorskärmar och lysrörsbelysning på framsidan av linsens yta.

Generellt sett har datorglasögon cirka 60 % av läsglasögonens förstoringseffekt. Den optimala förstoringen varierar dock från person till person. Det beror på hur långt du föredrar att sitta från din datorskärm eller andra digitala enheter.

Av dessa skäl bör datorglasögon anpassas efter dina individuella behov. Att använda svagare, receptfria läsglasögon för datorarbete ger inte den exakta synkorrigering du behöver för bibehållen klarhet och komfort.

Datorglasögon ger den optimala linsstyrkan för att se din datorskärm precis där du behöver den för ett klart synfält utan behov av överdriven fokusering eller ohälsosamma ställningar.

Datorglasögon blockerar bara cirka 50 % av blått ljus eftersom blått ljus i naturliga mängder är hälsosamt och krävs av kroppen för vissa funktioner som att reglera dygnsrytmen. Det är bara det överdrivna blåa ljuset från digitala enheter som behöver blockeras. Konsekvent exponering för blått ljus för näthinnecellerna i våra ögon kan stoppa utsöndringen av melatonin, hormonet som är ansvarigt för att främja en god natts sömn.

För att sammanfatta: datorglasögon har speciella linser som fokuserar ljuset annorlunda. Men de blandas ofta ihop med blåljusblockerande glas eller blåljusglasögon.

Varför är blått ljus dåligt?

Eftersom blått ljus är en form av UV-ljus skiljer sig problemen som det kan orsaka inte från UV-ljus. I små doser skulle detta inte representera ett allvarligt problem och skulle till och med ge dig en fin solbränna; dock kan långvarig exponering leda till solbränna eller till och med hudcancer i extrema fall.

Blått ljus är liknande. Det avges också av solen, och även om det inte ger dig solbränna eller hudcancer, kan det fortfarande orsaka en hel del problem. Det blå ljuset som sänds ut från datorskärmar är något obetydligt jämfört med det som sänds ut av solen, men kan fortfarande vara skadligt. Detta beror på en kombination av två faktorer: långvarig exponering för det från att stirra på LED-skärmar, tillsammans med det faktum att våra ögon inte är så väl anpassade för att blockera det (detta kan orsaka ögonirritationer).

Enligt vissa studier (inklusive sådana från Harvard Medical School (2012) och University of Houston (2017)) kan blått ljus vara skadligt och skada dina retinala celler när det når farligt korta våglängder (mellan 415nm och 455nm). Detta beror på att dina ögon inte naturligt kan blockera det, vilket är anledningen till att blåljusglasögon har tillverkats.

De främsta symtomen som människor känner att de påverkas av är ansträngda ögon, sömnproblem och huvudvärk. För att motverka de möjliga effekterna av blått ljus, prova zFORT® blåljusfilterglasögon. Dessa glas hjälper till att filtrera bort blått ljus innan det når dina ögon, vilket kan bidra till att förbättra eventuella symtom.

När ska man använda blåljusglasögon?

Eftersom glasögon med blått ljus filtrerar bort möjliga skadliga våglängder av ljus, bär de bäst när de utsätts för blått ljus. Detta inkluderar nästan alla elektroniska enheter med skärmar – så oavsett om du tittar på TV, kollar telefonen eller arbetar vid en dator kan de bästa blåljusblockerande glasögonen med zFORT®-teknik minimera risken för ansträngda ögon, huvudvärk och svårigheter sovande.

Vi rekommenderar att du bär glasögon med blått ljus:

-På extremt ljusa, soliga dagar

-Framför en datorskärm

-I utrymmen med lysrör

-När du använder din telefon (särskilt på natten)

-När en migrän känns nära förestående

Medan glasögon med blått ljus fungerar för dem som inte behöver någon synkorrigering, eller för dem som inte använder receptbelagda glasögon, är blåblockerande linser också lämpliga för dem som:

-Behöver receptbelagda glasögon för ålderssynthet

-Bär läsglasögon

-Använd progressiva glas

-Bär bifokala glasögon

Blåljusglasögon är också bra för personer som har synnedsättningar över medelavstånd och vill uppnå ett skarpare fokus för att förbättra visuell klarhet. SmartBuyGlasses erbjuder en mängd olika linsanpassningsalternativ för dina blåblockerande linser för att maximera synen och komforten. Dessa inkluderar reptåliga, anti-reflekterande, UV400 och superhydrofoba beläggningar, alla specialbyggda för att skydda dina glasögon och ögon från vardagens potentiella påfrestningar och påfrestningar.

Vad är fördelarna med blåljusglasögon?

Enligt många studier kan fördelarna med blåljusglasögon inkludera mindre ansträngda ögon, förbättrad sömnkvalitet och minskad huvudvärk. En av de vanligaste frågorna är hur blåljusglasögon förbättrar sömnen.

När vi stirrar på digitala skärmar under en lång tid absorberar vår kropp en överdriven mängd blått ljus som kan ha frustrerande effekter på vår hälsa.

Vår dygnsrytm, eller vår kroppsklocka, styr våra dagliga rutiner för att säkerställa en hälsosam livsstil. Men våra sovtimmar kan lätt påverkas på grund av de ökade koncentrationsnivåerna som induceras av dessa ljusstrålar på natten. Som ett resultat uppstår problem som orolig sömn, ovilja att vakna och sömnlöshet som bara leder till en allt mer slö livsstil.

Blått ljus anses vara en av orsakerna till sömnlöshet, eftersom det undertrycker kroppens naturliga frisättning av melatonin. Melatonin är kemikalien som frigörs från tallkottkörteln, vilket gör att vi känner oss dåsiga, avslappnade och sömniga. Om blått ljus undertrycker detta, är det uppenbart hur det kan orsaka en så negativ effekt på sömnen, vilket sedan kan leda till ytterligare hälsoproblem. 

Sammanfattning

Du vet nu exakt vad blåljusglasögon är, vad de används till och vad som skiljer dem från datorglasögon och vanliga receptbelagda glasögon. Sammantaget är blåljusglasögon gjorda med belagda glas som skyddar ögonen från blått ljus, vilket är huvudfaktorn som gör dem till “blåljusglasögon”. Eftersom de flesta människor använder teknik varje dag för arbete, umgänge och för skojs skull är det viktigt att hålla sig uppdaterad om de potentiella effekterna av digital teknik och blått ljus. Att ha ett par glasögon med blått ljus kan främja koncentrationen, minska huvudvärk och ansträngda ögon, på grund av att uppskattningsvis 65 % av blåljusstrålarna blockeras från näthinnan.

Vi hoppas att ovanstående information har gett dig en god anledning att överväga att bära blåljusglasögon som en del av din dagliga rutin, för att förbättra din koncentration och sömn, samtidigt som du skyddar dina ögon från digital teknik.


Övertygad om att skaffa ett par? Bläddra i vårt urval av blåljusglasögon och börja dra nytta av dem för att undvika dagliga blåljusögonirritationer när du använder tekniska apparater.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *